«El racisme és una malaltia que pateixen els ignorants»
L'odi en les xarxes socials
Descarregar Pdf¿Marrakech? ¿Islamabad? ¿La Meca? No, es Lérida hoy. Així començava el tweet polèmic del partit d'extrema dreta Vox, on equiparava el vídeo de la crida a l'oració per als musulmans (això si, des de casa) amb la reconquista de l'AlAndalús o la islamització d'Espanya. Les tradicions religioses de Setmana Santa i Ramadà també han sofert les conseqüències del virus SARS-CoV-2, tot i que, segons partits com VOX o PP critiquen "tractes de favor" del govern cap a la religió musulmana i la clara discriminació cap al cristianisme.
El Ayuntamiento quiere fomentar el anticristianismo, permitiendo y defendiendo que la comunidad musulmana lleve a cabo esta actividad, així ho senyalava el portaveu del PP a Lleida, Xavier Palau, a OKDIARIO. Però a quina activitat es refereixen? Al Ramadà en general? A mesquites aglomerades? Profunditzarem juntament amb la col·laboració de Soukaina Elyazidi, una jove integrant de l’associació AtlasCat de Tàrrega, de com un simple vídeo pot fer reaparèixer les dues malalties més longeves de la nostra societat: el racisme i el desconeixement.
Què va passar?
En ple confinament, concretament el 24 d'abril durant l'inici del Ramadà, la regidora d'educació, cooperació, drets i feminismes de la Paeria de Lleida, Sandra Castro, va compartir via Twitter un vídeo en el qual es mostrava l'Adhan, la crida a l'oració. En la gravació apareixen quatre persones amb un altaveu amb la crida a l'oració des del Balauard de la Reina, on es pot observar que les persones involucrades compleixen amb les mesures de seguretat i amb el vist bo de la Paeria. Però no acaba aquí, el tweet va tenir un total de 900 respostes on la majoria criticaven d'incoherent a Castro, per defensar una tradició i religió, clarament, masclista i homòfoba. Sembla que els occidentals partim d'una religió cristiana força tolerant en aquests aspectes.
La resposta
La religió musulmana és la religió que més ha defensat els drets de la dona i l'ha alliberat de l'esclavitud sexual, així ens comenta Elyazidi al respecte de les acusacions rebudes a Sandra Castro per defensar una religió masclista, segons els usuaris de Twitter. Els cristians o els occidentals creiem que prediquem el que està bé o el que està malament des d’un altar pur, però també partim d’una tradició i cultura, clarament, masclista i homòfoba. La regidora de la Paeria també es va defensar mitjançant la xarxa social, els dogmes de fe de totes les religions tenen més ombres que llums respecte a les dones i les persones LGTBIQ. Però una cosa és la doctrina, una altra els dogmes de fe i una altra la vivència personal, que pot anar més enllà de la doctrina i dels dogmes, doncs ens hauríem de preguntar que ens fa masclistes, la religió, la tradició o la cultura?
Sense cap dubte, també seria la ignorància, el desconeixement, les mateixes variables que provoquen el racisme i la islamofòbia, sentiments d’odi que cada dia es troben en augment. De moment, la malaltia de la COVID-19 no té cura, en canvi, el desconeixement sí que la té, per això, abans de fer croades al Twitter hauríem de preguntar-nos, què és el Ramadà?
Informació contra la desinformació
El Ramadà és un mes molt important per a totes les musulmanes i musulmans, i la seva importància no es limita a no menjar ni beure durant gran part del dia, sinó que es tracta d'un mes en el qual les persones reforcem la nostra connexió amb Déu/ Allah. El Ramadà és el novè mes del calendari musulmà, on els practicants reforcen els valors humans de compartir, d’ajudar i posar-se a la pell d’aquells que sempre pateixen gana. A part, és un més de celebració en família i els amics, els quals es reuneixen a la mesquita o a l’hora de l’àpat nocturn, el Iftar.
No obstant, aquest any no han pogut completar del tot l’essència del Ramadà, encara que, partits com VOX asseguren que els únics en sofrir les conseqüències del confinament són els espanyols per no poder celebrar la desitjada Setmana Santa. Desgraciadament no hem pogut anar a les mesquites ni fer iftars (l'hora de menjar) amb els més estimats i aquestes coses són les que completen l'ambient del Ramadà, Soukaina Elyazidi ens comenta les dificultats de la comunitat musulmana durant l’estat d’alarma, però també es sent positiva perquè han pogut dur a terme un Ramadà com “Déu mana”. Tot i que, les adversitats d’aquest any, declara que musulmanes i musulmans han reforçat la relació amb Allah i, sobretot, l’esperit solidari.
Però, per què cada any quan és celebra el Ramadà hi ha molt d’enrenou i polèmica? Segurament són els sentiments d’islamofòbia que floreixen quan la religió musulmana celebra el mes més important, se senten els primers crits com “volen reconquistar Espanya”. Aquest any aquest han estat agreujats quan la comunitat cristiana no ha pogut celebrar les seves processions, al carrer, amb aglomeracions de fidels i l’odi ha caigut a una pràctica on no posa el perill la salut pública de la ciutadania. Critiques molt contradictòries i molt fora de lloc", nosaltres no volem envair a ningú, volem practicar la nostra religió, d'una manera pacifica i lliure i no ser discriminats, ja que estem vivint en l'Occident que sempre ha criticat l'opressió que reben la població oriental per part dels seus representants polítics.
Hem de recordar que segons la Constitució Espanyola, firmada pel rei Joan Carles I, on és recull que Espanya es un estat aconfessional, el qual no s’adhereix i no reconeix com a oficial cap religió en concret. Declaracions com “Espanya és cristiana” des del 1978 que són errònies i, en canvi, d’estar imposant tota l’estona, s’hauria de celebrar per ser un estat que permeti llibertat a la pràctica d’altres dogmes. En la nostra societat, la desinformació ens farà caure en l’odi, però la diversitat sempre ens portarà cap a l’evolució.
31 de maig del 2020
ARIANNA TANGHETTI / LLEIDA