Lleida viva fest la festa major de kilòmetre 0

Gran rebuda de la primera festa major en línia per part dels lleidatans

 Descarregar Pdf

La Festa Major de Lleida és un dels actes més esperats pels lleidatans i lleidatanes. Malauradament aquest any amb l'aparició de la COVID-19 s'ha hagut de suspendre a causa del confinament que s'està vivint a la ciutat. Tot i les circumstàncies, l'Associació per la Cultura Lliure de Lleida, organitzadora del Freedom Festival, esdeveniment que també es va haver de cancel·lar per l'estat d'alarma, va decidir impulsar un nou projecte com a alternativa a la tradicional Festa Major per potenciar el talent local i demostrar que a Lleida hi ha molta diversitat i grans artistes, com afirma Adrià Codina, president de l'associació. Així va sorgir el Lleida Viva Fest.

En un moment on la cultura necessita més que mai una empenta, ja que és un dels sectors més perjudicats per la pandèmia i on ens hem de sentir units com a societat per molt que ens trobem en solitud a casa, el Lleida Viva Fest va constar de més de 30 hores de programació musical, actuacions, espectacles infantils o activitats esportives aconseguint entretenir així a milers de lleidatans i lleidatanes en les llargues hores de confinament. A través de la seva conta a la xarxa social YouTube, es transmetien en streaming durant els dies 22, 23 i 24 de maig tots els actes perquè així tothom pogués tenir-hi accés en funció dels horaris adequats per a l'edat dels espectadors a qui anessin dirigits.

Amb un total de 80 artistes i entitats de kilòmetre 0, el Lleida Viva Fest va assolir un total de cinc mil espectadors aproximadament, segons fonts organitzadores.

 

Reportatge lleida viva
Cartell del festival. Font: Instagram @lleidaviva_fest

La proposta era molt extensa, ja que es podien trobar tota mena d'actes per a tots els gustos i edats com ara presentacions de llibres, recitals de poemes, concerts, espectacles de dansa, exposicions d'art i fotografia, tallers creatius per als més menuts, espectacles de màgia, o demostracions de balls tradicionals de la ciutat entre d'altres. També a destacar que durant aquestes actuacions hi havia una taquilla inversa, que oferia als espectadors l'oportunitat de fer transferències via PayPal o Bizum per als artistes o a l'entitat col·laboradora que escollissin, algunes d'aquestes fonts posteriorment anirien destinades a associacions benèfiques com ara Pallapupas o la Fundació Esclerosis Múltiple entre d’altres. No hem d'oblidar que la intencionalitat d'aquest festival és purament social, és a dir que no s'obtenia cap mena de benefici econòmic. Per aquest mateix motiu, no hi va haver cap mena de criteri d’elecció per als artistes ni les actuacions o propostes que es realitzaven, ja que consideren que tothom ha de tenir veu i que la diversitat ens enriqueix com a societat.

D'altra banda, Itsasgorak una cantant emergent de les terres de Ponent, concretament de Vilanova de Bellpuig i estudiant del grau en Comunicació i Periodisme a la Universitat de Lleida, va ser una de les participants d'aquest festival. Com diu a la seva carta de presentació fa servir el cant per lluitar contra el silenci que ens imposen. L'artista, durant l'entrevista que li vam realitzar ens va confessar que és una molt bona iniciativa per a donar-se a conèixer i que aquest festival ha ajudat a fer veure el seu gran talent, la música. També ens va explicar que els artistes de les terres de Lleida són poc coneguts i que aquesta mena d'actes ajuden a donar-los més visibilitat i a fer que se'ls valori encara més.

L'organitzador del Lleida Viva Fest, Adrià Codina, considera també que han sigut un impuls per a fer veure gran part del talent que hi ha a les terres de Lleida i que la gent comenci a valorar més la cultura de kilòmetre zero. També destaca la gran implicació del públic des del primer moment i que la iniciativa ha assolit un molt bon impacte tot i ser en línia. Per tant, remarca que han tingut molt bones sensacions amb el projecte i que des de l'Associació per la Cultura Lliure de Lleida seguiran potenciant el talent de les terres lleidatanes i donant veu a tots aquells artistes, col·lectius i organitzacions per a aconseguir una Lleida més enriquida i sobretot solidària.

Finalment els espectadors del festival s'han mostrat molt agraïts respecte a l'organització del Lleida Viva Fest, donant les gràcies de què s'hagi pogut dur a terme una iniciativa tan positiva per a la cultura de la ciutat però sobretot per haver-los amenitzat el confinament tant a ells com a les seves famílies. Així com per mantenir-los actius i animats respecte a la situació gràcies a les activitats realitzades i les actuacions que desprenien ple de positivisme que feien que es poguessin evadir durant el que durava el festival. Molts han destacat que era com si tot anés bé i no s'estiguessin vivint moments tan durs. També remarquen que gràcies al festival i com han destacat també Itsasgorak i Codina, el festival els ha ajudat a valorar molt més els artistes i els talents locals així com descobert grans iniciatives i projectes que si no hagués sigut per la seva aparició durant aquests tres dies, no les hagueren arribat a conèixer, ja que consideren que a la ciutat es realitzen ple d'accions que sovint no tenen massa veu.

                                                               Video per la lluita contra aquells que volen cancelar la cultura per la crisi de la COVID-19.

2 de juny de 2020

NÚRIA ARENY / LLEIDA

   Darrera modificació: