Un viatge a la vida arreu del món a través de múltiples punts de vista

 Descarregar Pdf
life
Cartell del documental Life in a Day, 2010.

Amb la digitalització i l’evolució tecnològica dels últims anys, els documentals han experimentat una sèrie de canvis i transformacions que permeten explicar la realitat i apropar-la al públic. Per exemple, amb la incorporació del contingut generat per les usuàries en diversos documentals, s’ha pogut fer una exposició de la realitat més propera que mai, a través de testimonis personals que obren les portes de la seva vida i ens mostren la seva part més íntima 

T’has plantejat mai com és un dia qualsevol a l’altra punta del món? T’agradaria veure més enllà del que ens mostren a les notícies o a la ficció? La película documental Life in a Day ens ofereix tot un dia sencer de persones arreu del món. A partir de milers de vídeos de 192 països podem veure, de la manera més entretinguda, com va ser la seva realitat el 24 de juliol de 2010. L’any 2020 el director Kevin MacDonald juntament amb YouTube Originals  va  produir una nova versió per explicar la vida a la terra, en un any tan complicat com el 2020. Per representar la vida amb l’aparició de la COVID-19 van demanar a les usuàries de YouTube que enregistressin com era el seu dia el 25 de juliol. Per tal de participar, demanaven un passos a seguir: gravar la rutina, contestar unes breus preguntes, utilitzar una càmera o smartphone que tingués bona resolució, gravar en horitzontal i utilitzar plans estàtics, entre altres.

Per veure els resultats d’aquests experiment encara haurem d’esperar. De moment, centrant-nos en Life in a Day de l’any 2010, els personatges són les pròpies usuàries de YouTube les quals es van graven per compartir les seves experiències i comparar-les amb la resta del món. Van ser el seu director i equip d’edició qui, un cop enregistrats tots els clips de video, van establir un fil conductor per tal de cohesionar la història i muntar totes les hores de gravació. També, al canal de YouTube de Life in a day podem trobar molts videos de testimonis dels mateixos protagonistes del documental, explicant la seva opinió, així com de tot l’equip tècnic, explicant l’experiència en aquest gran repte.

El director de Life in a Day és Kevin Macdonald, guanyador d’un Oscar l’any 2000 amb el documental One Day in September, un treball d’investigació que mostra els successos de l’atemptat terrorista palestí contra diversos esportistes israelians durant la celebració dels Jocs Olímpics de Munich l’any 1972.

La idea de l’obra era que la gent s’animés a gravar i a mostrar les seves històries, la seva vida quotidiana. Així es tindria el millor i més ampli registre de la vida al món, l’any 2010. A Life in a Day hi ha molt de la rutina de qualsevol persona: se’ns mostra com es desperten, es renten les dents, es vesteixen, preparen el menjar, etc; però també hi ha moments memorables i de molta valentia per part de les protagonistes.

El film obre una finestra a la condició de ser humanes a través de l’amor, la por, els somnis, les guerres, la vida, la mort o la feina.

Es tracta d’una cohesió entre més de 4.500 hores de gravacions de molts paísos, en les que la gent gravava la seva quotidianitat i tractava de respondre a 3 preguntes plantejades pels creadors: Què estimes? A què tens por? i Què portes a la teva butxaca?. Aquest document audiovisual es converteix en una càpsula del temps que explica què significava viure un 24 de juliol de 2010.

El repte principal d’aquest documental va ser la seva creació, que va durar 7 setmanes. Per escollir entre tantes hores de gravació, 24 documentalistes van mirar i puntuar cada vídeo donant-li entre 1 i 5 estrelles. A més, l’equip va organitzar els clips en base als països des dels quals van ser enviats, les temàtiques i la qualitat de gravació. El director i el muntador van veure els clips puntuats amb 4 i 5 estrelles, que sumaven un total de 600 hores de vídeo. D’allí van reduir el metratge a 200 hores per després crear una versió prèvia de 3 hores i mitja i la final, que és la que hem vist, de 95 minuts.

Després de l’èxit de Life in a day, diversos equips es van atrevir a seguir la mateixa lògica i crear noves versions focalitzades en diferents territoris. L’any 2011 es va presentar Britain in a Day, al 2012 Japan in a Day mostrava com va sobreviure Japó al tsunami que va patir un any abans. I per últim, Italy in a day que mostra una dia a Italia el 26 d’octubre del 2013.

Espanya també ho va fer, l’any 2015 es va realitzar Spain in a Day, un documental d’Isabel Coixet i produït per RTVE i Mediapro. En aquest, Coixet va rebre més de 22.000 vídeos, dels que en va seleccionar 564 i els va donar forma, vida, sentit dramàtic i cinèfil. Spain in a Day està distribuït en blocs temàtics: família, amor, vellesa i feina.

Life in a Day aconsegueix sorprendre'ns aïllant de la manera més cuidada els moments més simples i comuns de la nostra vida quotidiana, que sovint, per la pressa amb la que vivim, passen desapercebuts. El documental ens presenta diferents cultures i persones amb idees tant variades, i amb costums i tradicions que defineixen les seves vides, que ens porta a un viatge que realment ens fa sentir que estem veient el món per primera vegada, un món que desconeixem però del qual totes en formem part.

 Volem ressaltar la labor que fa el documental apel·lant a l’autoreflexió. En moltes ocasions, en comptes de mostrar-nos el que passa sense cap intenció, utilitza simples recursos audiovisuals per a que comparem el que estem veient, i sobretot, el que està passant. Ens mostra molts cops situacions quotidianes de persones molt diferents. Ens explica les preocupacions i pensaments que pot tenir un home de raça blanca, amb diners i de classe privilegiada quan puja al seu lamborghini, i seguidament que sent un nen petit, sud americà i sense recursos econòmics quan camina kms per anar a treballar netejant sabates.

Veure Life in a Day és una autèntica experiència, ens fa aturar-nos i reflexionar sobre l’enormitat del món, sobre totes aquestes cultures tan diferents a la nostra, els problemes, les dificultats que se’ns mostren i plantejar-nos com seria la nostra vida si haguéssim nascut allí.

 

Laura Gonzalez i Judit Reñé 

   Darrera modificació: