Qui sembra, també recull
Nos sols aquell qui sembra sinó aquell qui sembra bé també recull bé, i de qualitat
Descarregar PdfL’entrada en vigor del Reial Decret 463/2020, del 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, està posant al límit a molts sectors de la ciutadania en l’Estat espanyols. Estem comprovant, que davant la situació de crisi actual, el sector primari, especialment la producció a petita escala, proveïdor d'aliments bàsics per a la població, no està sent considerat adequadament.
LA NOSTRA PAGESIA
Així és com començava l’escrit íntegre presentat el dia 30 de març, per molts col·lectius i associacions dedicades i defensores de la pagesia a tota Espanya. Davant aquesta pandèmia totes aquestes organitzacions, que veien debilitar, més del normal, el comerç del producte de proximitat, escrivien un document al Ministeri d’Agricultura (català) amb tots els arguments i peticions necessàries.
Dia 2 de maig del 2020, el president de la Generalitat de Catalunya, ha defensat “la importància de la pagesia i els agricultors” en plena pandèmia. La pagesia, una de QUI SEMBRA, TAMBÉ RECULLqualsevol cosa recull sempre, L’entrada en vigor del Reial Decret 463/2020, del 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, està posant al límit a molts sectors de la ciutadania en l’Estat espanyols. Estem comprovant, que davant la situació de crisi actual, el sector primari, especialment la producció a petita escala, proveïdor d'aliments bàsics per a la població, no està sent considerat adequadament. les molt oblidades quant al consum i defensa de la seva lluita, una de les que ha patit despoblament, embats meteorològics, inundacions, sequeres, i ara avui dia una pandèmia. Aquesta no afecta el producte però si a la producció, a la seva gent, i sobretot al seu consum. Aquesta es veu afectada en la defensa dels pagesos, i també sobretot dels temporers, d’aquella gent que sols viu, de la seva terra i, per exemple de la venda als mercats a ciutats i pobles.
Aquest és un dels problemes principals que ha patit el sector de la pagesia durant el context de confinament, com es nomenava abans la cancel·lació dels mercats a l’aire lliure, ha fet que molta de la producció dels pagesos i pageses, es veiés afectada. Alguns comptaven ja amb un local de venda per als seus productes, però altres vivien de la venda en mercats, la qual cosa ha provocat que molta de la seva producció no trobés un lloc per a ser venuda. Igual que molts altres sectors, aquesta ha sigut un dels principals afectats. També les grans empreses alimentàries, han fet una alta producció dels seus productes i de la seva venda, ja que per la ciutadania davant aquesta situació resultava més còmode i fàcil accedir a un gran supermercat, que buscar el producte de proximitat que presentava moltes complicacions per accedir als seus consumidors.
És en aquest moment en què les diferents plataformes i associacions han lluitat per defensar i ajudar a la pagesia. Un d‘aquests sindicats, és Unió de Pagesos, que es defineixen com un projecte que aplega a homes i dones de totes les comarques de Catalunya que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o l’activitat forestal per compte propi i millorar les condicions de vida i treball d’aquests. Aquest sindicat porta actiu des de fa quaranta-cinc anys, i la seva gent ha sofert les condicions de la pagesia durant la pandèmia, i generant, així nous projectes per solucionar tots els problemes del confinament.
UNIÓ DE PAGESOS
Concretament a Lleida es troba Josep Sellart, coordinador territorial de la plana de la província, ens explica com funcionen i sobretot com es troben les i els pagesos i els seus nous projectes. Aquest sindicat agrari té un gran objectiu per ajudar a la pagesia, com ens comentava Josep, és sobretot incidir en les decisions que políticament es prenen sobre el sector. Però, com ens remarcava el coordinador, una de les idees principals, és agrupar als i les pageses per defensar els seus interessos i buscar unes millores laborals; Hi ha moltes normatives que ens estan limitant molt o ens estan marcant molt la nostra manera de treballar, comentava Sellart.
Aquest sindicat funciona de manera interna en la divisió de tres sectors: el sector social, el sector territorial i els sectors productius. En el cas del sector social, es divideix en subsectors, que són per exemple, els sectors de gent gran, de joventut i de dones, els quals s’autoorganitzen per interessos més particulars. Un exemple, en el cas del sector de les dones, s’organitzen per a reclamar millores en la pagesia com a dones. Els altres dos grans sectors segueixen la línia del sector social, també presenten uns propis interessos, com per exemple ens deia Josep, el sector territorial divideix la seva feina segons el territori, ja sigui lleidatà, Catalunya central, etc.
La situació de confinament, a més dels diferents problemes dels llocs de venda i les diferents dificultats de fer arribar els productes de proximitat, Josep explica que des d’Unió de pagesos, es veu un punt de vista positiu; S’ha observat una millora en la consciència de la pagesia local, de tenir aliments de la pròpia localitat, socialment, com he dit, s’ha pres una nova consciència cap als pagesos i pageses, la pagesia en general. Encara que també remarcava, que la comercialització dels productes de la pagesia, per una altra banda, s’han trobat amb el problema de no saber on vendre el producte, però així i tot, es veu aquella llum al final del túnel.
PAGESIA A CASA
La pagesia no sols comença a tenir repercussió positiva durant aquests dies, sinó que amb el projecte de Pagesia a casa, s’obria una nova oportunitat per poder ajudar a l’agricultura, ramaderia… i donar una nova sortida a molts productes, que abans del confinament feien la seva venda a restauració o menjadors de col·legis, tinguessin l’oportunitat de seguir endavant amb el seu negoci. A més també, aquesta idea de portar la pagesia de cada localitat a casa, va néixer per demandes de gent de la població, a la qual Unió de pagesos va saber com satisfer. Aleshores com diu Sellart; Amb aquest projecte de pagesia podíem posar en contacte als productors i consumidors.
COM ES TROBA LA PAGESIA?
És veritat que la pagesia era, com hem dit, un dels sectors principals afectats per la COVID-19, així i tot s’ha presentat com una oportunitat de creació de consciència de la ciutadania cap al comerç local i el producte de proximitat, que a poc a poc pren importància i protagonisme en aquesta societat en què la rapidesa i la comoditat per tenir el producte es genera com una necessitat constant, fins i tot en el cas dels aliments, siguin de qualitat o no. Cada vegada generar consciència a la població, per un producte de molta qualitat es troba com a demanda en els mateixos consumidors i ciutadans. És per aquesta raó, que la situació de pandèmia tal vegada no sols ha generat problemes i conflictes en el sector alimentari, sinó que també ha generat reflexió, cap quin camí és més idoni, si la rapidesa i no qualitat i reforç, o el camí de la paciència i l’espera per a la qualitat i suport del comerç propi. Així, qui sembra, també recull.
2 de juny del 2020
SARA ESCRIVÀ / LLEIDA